gerrit

Home

Agenda

Vorige maand Vorige week Volgende week Volgende maand
Per jaar Per maand Per week Vandaag Zoeken Ga naar maand
Evenementen voor de week :
04 November 2018 - 10 November 2018
Zondag
04 November
  • Er zijn op deze datum geen evenementen
Maandag
05 November
  • Er zijn op deze datum geen evenementen
Dinsdag
06 November
  • Er zijn op deze datum geen evenementen
Woensdag
07 November
  • Er zijn op deze datum geen evenementen
Donderdag
08 November
  • Er zijn op deze datum geen evenementen
Vrijdag
09 November
  • Er zijn op deze datum geen evenementen
Zaterdag
10 November
  • 15:00   IJsselstein, Sint-Nicolaasbasiliek.  Jeanne Demessieux herdenking  

    20181110Op zaterdag 10 november a.s. om 15.00 uur vindt in de St.-Nicolaasbasiliek te IJsselstein (U) een herdenkingsconcert plaats ter gelegenheid van de 50ste sterfdag van Jeanne Demessieux. Deze beroemde organiste van de Parijse Madeleine overleed op 11 november 1968, zij werd slechts 47 jaar oud. In Nederland gaf zij vanaf 1949 talloze concerten (haar eerste optreden in de Pieterskerk te Leiden). Bij het eerste Haarlemse Improvisatieconcours in 1951 was zij al jurylid en enkele jaren later gaf zij les aan de Zomeracademie.
    Demessieux studeerde onder anderen bij Marcel Dupré en direct na de oorlog – zij had al eerste prijzen aan het Parijse conservatorium gewonnen – startte zij een glansrijke concertcarrière. Nog voordat zij in 1962 in de Madeleine werd benoemd had zij er plaatopnames gemaakt, waaronder het complete orgeloeuvre van César Franck. Deze werd in 1960 bekroond met de Grand Prix National du Disque. Haar interpretatie heeft na zestig jaar (!) nog steeds niet aan kracht en poëzie ingeboet.
    Demessieux’ orgelkunst werd zeer bewonderd. Ondanks de strenge legatoregels van Dupré was haar Bachinterpretatie transparant, ragfijn en boeiend geregistreerd. Zij speelde technisch perfect, alles uit het hoofd en het pedaalspel op hoge hakken (!) was een absolute sensatie. Als componiste was zij gematigd modern, haar werken zijn tussen die van Messiaen, Alain, Langlais en Grunenwald en tijdgenoten zeer origineel.
    Gerrit Christiaan de Gier, sinds 14 juli j.l. stadsorganist van IJsselstein, zal op het Maarschalkerweerd-orgel in de St.-Nicolaasbasiliek een programma spelen, bestaande uit de integrale Choralpreludes van Demessieux, de door Demessieux veelgespeelde Sinfonia uit Cantate 29 van Bach (in de bewerking van Dupré), Prière van Franck (met registraties uit de Madeleine) en tenslotte het Te Deum van Demessieux. Daarnaast zal René Verwer een lezing houden over leven en werken van deze veelgeprezen organiste.
    De toegang is gratis, er is een collecte aan de uitgang. Parkeergelegenheid (Overtoom-parkeergarage) drie minuten van de kerk.